Skip to navigation Skip to content

Klíčovým prvkem rozvojové strategie města je dlouhodobá a intenzivní spolupráce s investory. V posledních letech se Ostrava proměnila v atraktivní centrum pro řadu mezinárodních společností, které nyní využívají výhody přístupu na český, polský i slovenský trh. Kvalitní infrastruktura, vysoká úroveň vzdělanosti a podpora vědy a výzkumu spolu s výhodnou strategickou polohou propůjčují Ostravě významný potenciál pro dynamický růst.

  • Metropole Moravskoslezského kraje – průmyslové, administrativní, obchodní, a univerzitní centrum nejlidnatějšího kraje České republiky, 1,2 mil obyvatel.
  • Strategická poloha blízko hranic s Polskem a Slovenskem s výbornou dopravní dostupností včetně mezinárodního letiště Leoše Janáčka.
  • 3 univerzity, bilingvní školy a školy s mezinárodním přístupem – vzdělaná, kvalifikovaná a flexibilní pracovní síla.
  • Kvalitní podnikatelské prostředí – přítomnost řady významných zahraničních investorů v Ostravě a okolí.
  • Podpůrná infrastruktura pro podnikání v oblasti vědy, výzkumu a inovací.
  • Vysoká kvalita života – kulturní a sportovní vyžití, bezpečnost, infrastruktura.
  • Vysoký úvěrový rating Aa3/stabilní udělený městu agenturou Moody’s.

https://www.ostrava.cz/cs/urad/hledam-informace/aktualni-informace/pocet-obyvatel-ve-spravnim-obvodu-statutarniho-mesta-ostravy

DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA

Ostrava disponuje vyspělou dopravní infrastrukturou (letiště, dálnice, železniční koridory, kvalitní regionální integrovaný dopravní systém veřejné dopravy). Neustále narůstá i její význam jako důležitého železničního uzlu pro osobní i nákladní dopravu s blízkostí a dostupností mezinárodního letiště s pravidelným vnitrostátním i mezinárodním provozem. Mezinárodní letiště Leoše Janáčka provozuje pravidelné a charterové linky včetně cargo přepravy. Letiště je vybaveno pro odbavování leteckého nákladu, včetně skladových zařízení. Pozemky v těsné blízkosti letiště zde.
Spojení letiště a železniční dopravy pro nákladní i osobní přepravu je v České republice unikátní a má nezpochybnitelnou konkurenční výhodu.

V současné době jsou v provozu pravidelné linky Ostrava – Londýn a Malaga s leteckou společností Ryanair. V březnu 2022 došlo k obnovení linky do Varšavy, ze které je možno návaznými lety pokračovat do dalších více než 100 destinací v Evropě, severní Americe a Asii. Linku provozují polské aerolinky LOT Polish Airlines. Významnou součástí ostravského letiště je cargo. Síť linek pro nákladní dopravu tvoří pravidelné spojení do Lipska s DHL a linka do Kolína nad Rýnem s jednou z největších logistických společností na světě UPS. Pravidelné cargo spojení s Čínou, které na letišti funguje od roku 2019 bylo od února 2021 posíleno o další pravidelné spoje pro přepravu všeobecného nákladu. V roce 2020 byl otevřen nový hangár, který umožní rozvoj další nákladní přepravy, i přímé napojení na železniční vlečku.
Další letiště v dojezdové vzdálenosti do 1 až 1,5 hodiny jsou Krakov a Katovice v Polsku.

LIDSKÉ ZDROJE

Je třeba zdůraznit významný potenciál lidských zdrojů – jak v absolventech odborných učilišť, tak v absolventech vysokých škol, zejména technických oborů.

Ve městě sídlí tři vysoké školy. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Ostravská univerzita a soukromá Vysoká škola PRIGO. Dále zde sídlí soukromá Vyšší odborná škola podnikatelská a další vyšší odborné školy. Nechybí ani bilingvnní školy či školy s mezinárodním přístupem, jako je např. 1st International School of Ostrava a The Ostrava International School, mezinárodní škola PRIGO, škola PORG. V Ostravě najdeme také školy s odlišnými přístupy k výuce např. Montessori školy nebo školy Walfdorské.

INVESTICE

Město dlouhodobě podporuje investice. Rozpočet Ostravy je velmi proinvestiční, v roce 2024 míří 36 % rozpočtu města do investic. V tomto roce město hospodaří s rekordním rozpočtem 14,755 miliardy korun. 

Město Ostrava iniciovalo v roce 1997 založení Vědecko-technologického parku Ostrava v Ostravě-Pustkovci. V areálu o rozloze cca 10 hektarů se městu podařilo vybudovat v Moravskoslezském kraji největší fyzickou infrastrukturu pro vědecký a technologický výzkum, inovace a hi-tech technologie s úzkou vazbou na akademickou sféru (díky blízkosti VŠB-TUO). Aktuálně se jedná o téměř 11 tisíc m2 kancelářských ploch, laboratoří a dílen, spravovaných nástupcem Vědecko-technologického parku Ostrava, kterým je od roku 2017 Moravskoslezské inovační centrum Ostrava (MSIC). Jeho provoz funguje nyní pod názvem Technologický park (T-Park). Vedle stávajících multifunkčních budov PIANO (I), TANDEM (II), TRIDENT (III), VIVA (IV), ve kterých je umístěno technické a administrativní zázemí areálu, jsou zde k dispozici další rozvojové plochy určené pro znalostně náročné hospodářské aktivity s vysokou přidanou hodnotou. T-Park se pak v blízké době dočká dalšího rozšíření, kdy na jeho pozemcích vyroste nová budova T6 s plochou více než 24 tisíc m2. V současné době město jedná o koupi se společností CTP Invest, spol. s. r. o.

V Ostravě si však našly svou základnu i významné společnosti, jako např. PEGATRON CzechTietoevrySungWoo HitechCTP InvestMahle BehrSiemensContera a mnohé další.

Milníkem v oblasti přílivu investic do regionu se stal v roce 2007 příchod jihokorejské automobilky Hyundai Motor Company do průmyslové zóny v Nošovicích nedaleko Ostravy. Ta se tak stala centrem automobilového průmyslu se silným zastoupením korejských značek.

VĚDA, VÝZKUM A INOVACE

Ostrava se stává klíčovým centrem pro vědu, výzkum a inovace, které formují budoucnost města i regionu. Síť výzkumných institucí, univerzit a inovačních center vytváří dynamické prostředí pro objevování nových technologií a aplikací. Díky synergii mezi Moravskoslezským inovačním centrem, univerzitami a průmyslovými partnery se Ostrava dostává do popředí v oblasti pokročilých technologií, které formují lokální ekonomiku a také vytváří investiční příležitosti.

Moravskoslezské inovační centrum OstravaBussines Innovation Centre OstravaCentrum pokročilých inovačních technologií spolu s Podnikatelským inkubátorem a dalšími subjekty, nabízejí nejen pomoc při integraci nových obchodních aktivit, ale i možnost využití výsledků výzkumu a prostředků Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava a ostatních škol.